5 inzichten voor pleasers

-       Zeg “Ik laat jou iets weten” of “Ik zal er eens over nadenken” in plaats van  “ja”.

Pleasen is een verinnerlijkt mechanisme geworden, een automatisme. Maar daardoor verlies je uit het oog wat je zelf graag wil. Je kan jezelf best afvragen of “ja” antwoorden wel echt noodzakelijk is. Soms ‘denk’ je dat dit noodzakelijk is, maar is het dat helemaal niet. Gun dus jezelf, wanneer je een vraag krijgt, even de tijd om te achterhalen of het beantwoorden aan verwachtingen van anderen jou wel echt gelukkig maakt. Oefen ook af en toe om “nee” te zeggen. Probeer het eens uit en je zal versteld staan van de reacties. 

-       Altijd “ja” zeggen, maakt van jou een populaire vriend maar ook een geliefkoosd slachtoffer.

Door te pleasen stem je ermee in dat je de problemen van de ander op je schouders pakt. Terwijl jij zorgen van de ander oplost, hebt je geen tijd voor jezelf. De ander weet dat, ruikt dat en zal je met soms gewiekste vragen jou altijd opnieuw weten te overhalen om ja te zeggen. Waak dus voor uitspraken als “jij bent de enige op wie ik kan rekenen” of “wat zou ik zonder jou beginnen”…

-       Je zal nooit iedereen tegelijk kunnen pleasen. Hoelang wil je dus nog streven naar het onmogelijke?

Met pleasen wil je er alles aan doen opdat de ander jou graag ziet. Maar hoeveel bevestiging heb je nodig tot wanneer je tevreden zal kunnen zijn? Er zullen namelijk altijd mensen zijn die jou eerder niet graag zien. Ben je bereid om te blijven hunkeren naar hun bevestiging?  

-       Het is niet jouw verantwoordelijkheid dat iemand anders zich goed voelt. 

Als pleaser wil je goed doen voor de ander. Een terecht en nobel streven. Maar wanneer je zodanig bezig bent met wat de ander nodig heeft, bestaat de kans dat je jouw innerlijk kompas uit het oog verliest. Je vergeet waar jij nood aan hebt, en je wordt daar op lange termijn zelf ongelukkig van.

-       Het is een illusie te denken dat pleasen over de ander gaat.

Iemand behagen doe je voor je eigen goed gevoel. Maar je hebt daar ook een grondige reden voor. Het kan zijn dat je een ingebakken angst voor afwijzing, conflict en confrontatie hebt, of intrinsiek zoekt naar aandacht, bevestiging en waardering. Daar is dus op zich niets mis mee. Het kan helpen om op zoek te gaan naar het waarom van dit mechanisme om er iets aan te verhelpen. Gebruik de tijd die je nu in de ander stopt, voor jezelf! Zodra je weet wat je wil en waar je voor staat, zal je de ander pas echt kunnen helpen.