Uitstalraam

Waar ik op dit moment deze tekst schrijf, ergens in een Zuidfranse stad, valt mijn oog regelmatig op oude winkeltjes met romantisch klinkende namen, waarvan de etalage is afgezet met een houten,  plaat die met enkele verbleekte letters aangeeft dat de zaak is opgedoekt. In een zeldzaam geval zijn nog enkele achtergelaten waren door het bestofte winkelraam te bewonderen in de ouderwetse etalage. De deur staat open en zit een oud mannetje zit te wachten op een klant, al lijkt het eerder wachten op de eeuwigheid. Het aanbod in de etalage is aandoenlijk, het kader eerder museaal, maar toch staat het mannetje er elke dag voor op, opent de luiken en de deur voor een mogelijke nieuwe klant.

Een gelijkaardig gevoel had ik toen ik als zelfstandig coach in bijberoep startte. Het interieur was weliswaar mooi afgestoft, de deurklinkt blonk nog net iets te fel, maar in de etalage leek  in mijn ogen even weinig te liggen. En toch stond ik er ook elke dag voor op en zette de deur open; enigszins verlegen om het schijnbaar schaarse aanbod. Maar naarmate de klanten mijn winkeltje binnenkwamen, begon ik steeds meer te erkennen wat ik weldegelijk te bieden had en begon ik mijn aanbod zelf ook meer naar waarde te schatten.

En naast het moois dat er al in lag, kan ik sinds kort ook een nieuwe aanwinst aanprijzen. Heugelijk nieuws dat wat ondergesneeuwd raakte door werkdruk in de laatste rechte lijn vlak voor de zomervakantie: eind juni ben ik namelijk gecertificeerd als LIFO®-coach. Uiteraard is er altijd plaats voor nieuwe dingen in mijn etalage. Ik zocht namelijk aanvullend nog een methodiek die ik zou kunnen gebruiken om doelgerichter tot een probleemstelling door te dringen. LIFO® is zo’n methodiek. Via een korte vragenlijst verkrijg je een profiel over je gedragssterktes dat als vertrekpunt dient voor een coachingstraject.

Toen ik voor het eerst mijn profiel onder ogen kreeg, voelde ik me betrapt. Hoe kon een methode, door zo’n korte vragenlijst zo helder mijn reacties en gedragingen beschrijven?! Het was alsof men in het diepste van mijn intenties was binnengedrongen. Het beschreef zaken die ik ergens wel al wist, maar niet altijd aan mezelf wou toegeven. Dat zwart op wit beschreven zien, was toch confronterend... Maar het was ook prettig uitdagend, want het nodigt uit om met die sterktes en valkuilen om te gaan. Het profiel is uiteraard slechts een opstapje, want het echte coachwerk begint na het lezen ervan.

Zoals het vaak gaat, laat ik me graag leiden door mijn intuïtie en de eigen ervaring en dat wil ik dan doorgeven. Zoals deze methode. Dus heb ik er plaats voor gemaakt en zet ik het met enige fierheid bij in de etalage.